2010-11-18

Tips och tricks - hur man förpackar en tändsticksask snyggt :)

Just nu håller jag på att förbereda en serie inlägg hos Apidae/Sykompaniet om olika tips och tricks inför julen. Bland annat har vi fått en del frågor om vilka cellofanpåsar och cellofankanistrar som passar till olika typer av till exempel tändsticksaskar, så jag gjorde en liten genomgång.

Vi börjar med den lilla tändsticksasken. Jag förpackar den oftast med två värmeljus, och då passar NoName-påsen som är ca 9,5 x 13 cm utmärkt, se bilden nedan. Vill man bara ha tändsticksasken i påsen bör man använda påsen från CrystalClearBags som är 64x114 mm, det blir lite nervik på baksidan men det är den som passar bäst i storlek.


Vill man kunna knyta ett band runt ovandelen bör man använda den avlånga NoName-påsen som är 12x22 cm.


Med ett nervik på några centimeter och ett enkelt satinband blir det så här snyggt! Man kan naturligtvis använda andra band också, till en present kanske man satsar på att sätta på ett vackert julband eller ett mönstrat band i färger som mottagaren tycker om.


Man kan även använda den minsta kanistern som heter nr 7,5 men det är ett lite dyrare alternativ som vi inte tycker blir riktigt lika bra. Det får tyvärr inte riktigt plats med värmeljus med den här lösningen. 


Så kikar i på mellanasken. Det är den lite större tändsticksasken med långa tändstickor i. 
Här passar kanister nr 7,5 utmärkt! Asken får perfekt plats och det är lagom mycket i ovankanten för att man ska kunna sätta dit en s.k. topper, dvs en dubbelvikt kartongbit som häftas fast och som man kan dekorera av hjärtats lust.


Vill man hellre ha en cellofanpåse är NoName-påsen som är ca 9,5 x 13 cm den som passar bäst.


Liksom med den lilla asken bör man istället välja påsen som är 12 x 22 cm om man vill kunna knyta ett band om. Den blir dock ganska stor på sidorna. 

Så var det dags för den stora asken. 

Här är det kanister nr 10 som är absolut snyggast! Den har precis lagom mycket luft runt och en botten som gör att tändsticksasken står snyggt på ett försäljningsbord. Det är också lagom mycket plats i ovankanten för att man lätt ska kunna sätta dit en topper.

Man kan även använda NoName-cellofanpåsen som är  12,5 x 17,5 cm. Den är lagom lång för att förslutas snyggt på baksidan. Man kan också vika den så den precis fäster i cellofanpåsen på baksidan och sätta en topper på.


Vill man kunna knyta ett band runt ovandelen eller ha  bättre plats att sätta en topper rekommenderar vi att man använder NoName-påsen som är 12 x 22 cm, då har man bra utrymme upptill för att försluta det snyggt och kunna knyta band runt.


Om det nu inte är en tändsticksask man ska förpacka? Man kanske har ett specialmått eller man ska packa något annat.. hur tänker man då? Det viktiga är att tänka på att de mått som finns på cellofanpåsarna är platta mått, och det vi ska förpacka är sällan platt. 

Tar vi exemplet en tändsticksask så har den lilla asken en bredd på ca 3,5 cm när vi har den stående på högkant. Det räcker dock inte med en påse som är 3,5 cm bred, vi har även en sida till som måste räknas, den sidan med plånet på. Den är ca 1,7 cm hög. Om vi räknar både fram- och baksida och två sidor med plån har tändsticksasken en omkrets på ca 3,5 + 3,5 + 1,7 + 1,7 = 10,4 cm. Hälften av det är 5,2 cm och så bred hade den blivit om vi hade gjort den helt platt. Det räcker dock inte med att ta en påse som är 5,2 cm. Dels varierar tillverkningsmåttet lite och dels behövs det lite luft mellan, annars får man p-r-e-s-s-a ner sin tändsticksask. Minst 1 cm bör man lägga till på bredden för att det ska bli riktigt bra, och då får vi ett mått på 6,2 cm. Bredden på vår påse bör alltså vara minst 6,2 cm. 

Sen gör vi likadant med höjden. Höjden på den stående asken är ca 5,8 cm. Djupet på den är samma som tidigare, 1,7 cm. Omkretsen på asken på höjden är 5,8 + 5,8 + 1,7 + 1,7 = 15 cm. Hälften av det är 7,5 cm, och har man en påse som är 7,5 cm hög så möts kanterna precis ovanpå asken. Eftersom vi vill ha gott om utrymme över måste vi lägga till flera centimeter, minst 2 cm om det är en vanlig cellofanpåse som ska förslutas så den ligger slätt över ovankanten och mer om man ska kunna fästa en topper. För en topper bör man ha minst 3 cm extra, gärna mer.

Kanistrarna är lite annorlunda eftersom de har en bottenplatta. Rita gärna en fyrkantig form på ett papper enligt de två första måtten på kanistern och ställ din sak i. Blir det tight eller inte får plats innanför linjerna är kanistern för liten! Har du lite luft runt kommer det med största sannolikhet bli jättesnyggt. Mät också omkretsen på det du ska förpacka på det tjockaste stället. Vi har angett maximal omkrets på det som går i kanistern på varje storlek. Tänk på att det är ett max-mått och vill du ha lite luft runt måste du ta med det i beräkningen.

Cellofanpåsar i mängder av storlekar, cellofankanistrar och band i massor hittar du så klart hos Apidae/Sykompaniet!

1 kommentar:

Maria sa...

Super duper bra!
Detta inlägg har jag nu sparat för tack vare dig kan jag nu snabbt och enkelt se vilken storlek jag ska ha nästa gång jag beställer.

Ha det gott!