2010-11-24

Egna kuvert

Idag visar jag i Apidae/Sykompaniets blogg hur man gör sina egna kuvert, och naturligtvis måste jag visa det här också :)

Börja med att mäta det du ska ha i kuvertet, ditt kort. Du behöver mäta bredden och höjden på kortet. Lägg till 0,5-1 cm på dessa mått, lite beroende på hur tight du vill ha det och hur tjockt ditt kort är. Vanligen brukar det bli ganska lagom att lägga till 1 cm.

Måttet som blir på bredden (dvs bredden på kortet + 1 cm) kallar vi för X.
Måttet som blir på höjden (dvs höjden på kortet + 1 cm) kallar vi för Y.

Ta nu ett papper och rita en ruta på mitten. Rutan ska ha bredden X och höjden Y.

Gör en liten markering på mitten av varje sida. Det är utgångspunkten för "flärparna" som ska vikas in över kuvertet.


Nu ska du göra strecken som ger höjden på flärparna:
Uppåt och neråt tar du måttet Y och multiplicerar det med 0,55. Exempel: är din höjd på Y 10 cm så blir det alltså 5,5 cm. Är höjden 8 cm blir det 4,4 cm. Dra ett streck ut till det måttet från mittmarkeringen både uppe och nere.
Åt sidorna tar du måttet X och multiplicerar med 0,58. Exempel: Är din bredd på X 10 cm så blir det 5,8 cm. Är bredden 8 cm blir det 4,64 cm. Dra streck ut till det måttet från mittmarkeringen på båda sidor.
Nu ska din mall se ut så här:

Dra sedan streck från fyrkantens hörnor ut till yttermarkeringarna på flärparna. Nu är mallens grundform klar!


Nu är det dags att lägga till "klistringsmånen". Lägg till lite utmed varje sida på flärparna, omkring 5 mm ger en överlappning på 1 cm så det är ganska lagom. Runda av hörnorna, de på sidorna lite mer än den nedåt och uppåt. Runda också av där de ansluter mot hörnen på fyrkanten, annars blir det inte snyggt utan bara bulkigt och veckigt.

Nu ska det se ut så här:


Här har jag ritat upp en mall till ett kort som är 10x10 cm. Måttet på fyrkanten i mitten är 11 x 11 cm, så är det gott om plats till kortet när det är klart.


Sen klipper man ut mallen. Har man gjort den i lite kraftigare papper håller den bra för många användningar framöver!


Vik ihop mallen och kolla att det ser snyggt ut. Man kan behöva justera hörnen på bitarna som ska limmas fast, så de inte sticker ut. Det är lättare att göra det på mallen, och så har man gjort det en gång för alla. Jag märker också upp min mall med vilken storlek det är på innerbiten, så jag vet det när jag ska göra kuvert nästa gång.


Nu är det dags att rita upp på mönstrat papper! Jag har valt att använda ett dubbelsidigt papper, men det går lika bra med enkelsidigt. Pappret bör vara av lite kraftigare kvalitet för att det ska hålla bra och vara lätt att arbeta med, vanligt kopieringspapper blir för tunt.


Jag ritar av mallen och klipper försiktigt ut den. Eventuella rester från blyertspennan suddas bort med ett mjukt suddigummi.


Nu är det dags att biga, dvs göra vikmarkeringar med ett falsben. Man kan också använda baksidan på en matkniv eller kanten på en linjal, men jag tycker det blir bättre med falsbenet. Man bigar alltid från rätsidan, för att sträcka fibrerna så man får en snygg vikning.

Biga alla fyra kanterna runt mittbiten, där kuvertet ska vikas ihop. 


Använd de små hacken där det går inåt på limkanterna som vägledning till var du ska biga. De ska gå från hack till hack så flärparna viks in snyggt sen. 


Börja sedan med att vika in de två sidodelarna, sätt en liten limklick på den ena..


...och lägg den andra över och tryck fast. Man kan också använda dubbelhäftande tejp för att montera ihop sitt kort, men jag tycker det är lättare med lim.. men det är en fråga om tycke och smak!


Sen ska bottenflärpen limmas fast. Jag var vänt kuvertet från mig eftersom jag tycker det är lättare att se vad jag gör då. Ta tunt med lim utmed limkanten.. 


..och tryck fast. 


Nu är kuvertet principiellt färdigt! När man ska skicka kuvertet kan man limma fast flärpen, men jag väljer oftast att förbereda med smala remsor dubbelhäftande tejp, så är det bara att pilla bort skyddspappret och fästa ihop kuvertet och man behöver inte leta efter limflaskan. Den 3 mm breda dubbelhäftande tejpen är perfekt till detta!


Jag fick ju göra ett litet kort också, av spillbitarna från kuverttillverkningen.. 


Kolla passformen! :)

 
Tack för titten!

2 kommentarer:

♥ Annlouise ♥ sa...

Tusen tack för en toppenbeskrivning!!!

Jeany sa...

Tack för en jättebra tutorial. Jag har letat länge efter en bra beskrivning.
/Jeany