2010-12-15

Split negative

En gång i världen, för typ 100 år sen, när Kort i Fokus fortfarande "levde" och dessutom fanns på blogg.se (dvs MINST 100 år sen :)) gjorde jag en tutorial på Split negative. Den kommer här:

För att göra split negative behöver man två bitar papper (ett vitt och ett färgat i det här exemplet), vitt och clear/genomskinligt embossingpulver, watermark/embossingdyna, en pigmentdyna som matchar det mörkare pappret och självklart en lämplig stämpel. Jag tycker det funkar bäst med motiv som man inte behöver färglägga, och gärna med lite "rejälare" ytor någonstans.

image386

Skär till papprena så de är lika stora som klossens storlek. Använder du en omonterad stämpel så skär i din akrylkloss storlek, det funkar lika bra.

Färga in stämpeln med watermarkdynan och stämpla på det mörkare pappret. Se till att klossens kanter ligger kant i kant med papprets kanter. Embossa med det vita pulvret.

image387

Färga in stämpeln med pigmentdynan och stämpla på det vita pappret på samma sätt som ovan. Nu bör de två stämpelavtrycken vara likadant placerade på pappersbitarna. Det är inte alltid man får det exakt, men det kan man justera lite på slutet - man har ju lite "sömsmån" utanför motivet. Embossa med clear-pulvret

image388

Lägg papperslapparna på varandra, se till att motiven ligger exakt över varandra. Det kan vara någon millimeters skillnad/förskjutning på papperslapparna i det här läget, men det gör inget. Det viktiga är att motiven ligger så exakt över varandra som det går. Glänta försiktigt på papprena och kika ner mellan så brukar man kunna avgöra om det är "tillräckligt" exakt. Dela papprena. Jag har här valt att dela dem lite på snedden men inte på helsnedd, eftersom jag tyckte det gav en kul effekt. Man kan också dela helt rakt, både horisontellt och vertikalt, det är precis som man vill ha det!

image389

Lägg ihop bitarna så du har två fyrkanter igen, fast med en bit från det mörka och en från det ljusa pappret. Jag brukar här sätta en bit flyttbar tejp på ovansidan och sen vända på det så jag kan sätta vanlig tejp över skarven på baksidan, jag tycker det är lättare att få det att sitta snyggt då.

image390

När de sitter ihop kan man sen trimma kanterna så ev skillnader i placering inte längre syns. När man är nöjd monteras de på en "matta". Man måste inte göra det, men jag tycker det framhäver motivet på ett snyggt sätt. Man kan använda ton-i-ton eller kontrasterande, beroende på vilken effekt man vill ha.

image391

De färdiga korten:

image392

Samma stämpel men en annan färgskala:

image393

Man måste inte använda ett ljust och ett mörkt papper, man kan välja två färger också. Här har jag använt rött och grönt papper och matchande glittrigt embossingpulver. Båda motiven är stämplade med watermarkdyna, men kan kan tex välja att använad en färgad pigmentdyna också. Motivet är sedan delat på längden, det passade bäst till det här motivet.

image394


Och det var hela min tutorial, gjord 17 augusti 2007... jisses vad tiden går.

För ungefär en vecka sen gjorde jag ÄNTLIGEN ett kort av den ena granen här ovan...:) Så här blev det:


Bättre sent än aldrig säger de visst :)

Den andra granen? Den åkte i soporna, jag hade hunnit fästa den på en kortstomme och något hade hänt, det var INTE snyggt. Men jag räddade kortstommen i alla fall, med lite papper över syns det inte var den suttit :)

1 kommentar:

Ziro sa...

Vilken kul teknik! De blå vita med text blev ju jättefina! Detta måste jag prova någon gång!